Wat betekent een BKR voor jouw lening?

Stel je kijkt al maanden naar een nieuwe auto en eindelijk heb je hem gevonden, maar eigenlijk is die iets boven je budget. Je denk erover om wat geld te lenen zodat je je auto kan kopen. Je zoekt online of bij je lokale bank naar een lening die bij je past. Daar wordt ineens gevraagd of je geregistreerd staat bij de BKR. Je hebt geen flauw benul. Nou, je bent niet de enige. Daarom zullen we in dit artikel kort uitleggen wat de BKR is en wat het voor jouw lening kan beteken.

Wat is een BKR registratie?

Het BKR is een afkorting voor Bureau Krediet Registratie. Dit is een organisatie die probeert te voorkomen dat mensen door bijvoorbeeld te veel geld te lenen in de schulden komen. Opzich helemaal goed dus. Elke kredietverstrekker levert in principe haar leningen in boven de 250 euro. Heb je dus al een lening dan is de kans aanzienlijk dat ook deze geregistreerd is. Dit wordt gedaan zodat bij een aanvraag van een nieuwe lening, de kredietverstrekker kan kijken of je al eens eerder geleend hebt en of je deze netjes afbetaald. Je hypotheek staat hier dan ook op vermeld. Leningen zoals een studieschuld, of bijvoorbeeld huur of energie betaalachterstanden worden daarentegen niet opgeslagen. Een telefoonrekening van boven de 250 euro wordt sinds 2017 wel geregistreerd. Voordat je dus een nieuwe lening kan aangaan moet je eerst door de BKR check komen.

Positief of Negatief?

Maar goed, is een BKR registratie nu iets positiefs of negatiefs. Betaal je alles netjes en ga je dus verantwoordelijk om met je lening, dan wordt je als positief opgeslagen. Dit kan zelfs voordelen hebben met het aannemen van een nieuwe lening. De kredietverstrekker ziet immers dat je je bewust bent van de risico’s en hiermee goed kan omgaan. Betaal je daarentegen niet netjes dan krijg je, na een waarschuwing van de kredietverstrekker, een negatieve toetsing. Wordt je negatief bestempeld dan kun je gedurende die periode geen nieuwe lening afsluiten. Je hebt het dus zelf in de hand. Probeer je van een negatieve BKR registratie af te komen, kijk dan eens op Dynamiet Nederland voor handige tips.