Via de makelaar een duurzame hypotheek met extra ruimte afsluiten

Als je het besluit hebt genomen om een huis te kopen of te verkopen, en je gaat voor het beste resultaat, dan neem je een makelaar in de arm. Maar waar let je nu op bij de keuze voor een makelaar? Ze zeggen immers allemaal hetzelfde. We willen je graag helpen bij het kiezen van een makelaar. Het gaat niet om de opbrengst van de woning of om de prijs van de makelaar, maar om een combinatie van factoren die er allemaal toe doen. Lees maar eens door en stel jezelf voor wat de makelaar voor jouw situatie moet betekenen. Informeer ook naar de mogelijkheden om extra hypotheekruimte te realiseren door een energiezuinige woning te kopen met een goed energielabel.

  1. Makelaars van de NVM, VBO of Vastgoedpro zijn geschoold en verzekerd voor hun beroepsaansprakelijkheid, daarnaast zijn ze aangesloten bij een degelijke klachtenregeling. Een groot certificeringsinstituut is Vastgoedcert. Vraag de makelaar om referenties van huidige en oud klanten en bel die referenties dan gerust eens op.
  2. Kijk bij makelaars websites, bijv. op Funda  of er reviews zijn van de makelaar, daar zie je al snel of klanten tevreden zijn.
  3. Maak een duidelijke keuze, wil je van a tot z begeleid worden (duur) of doe je een aantal zaken zelf (goedkoop), dat laatste scheelt duizenden euro’s.
  4. Contactmogelijkheden. Bel eens na 18 uur of in het weekend, stuur eens een mail met een vraag. Wordt er snel geantwoord? Zijn de mensen vriendelijk en begrijpen ze wat je bedoelt?
  5. Check de website van de makelaar waar je zaken mee wilt doen. Sluit de sfeer aan bij wat jij wilt? Is er genoeg informatie voorhanden?
  6. Kijk naar de presentatie van de woning bij de makelaar. Is de tekst aansprekend? Zijn de foto’s goed? (Let op, bij internetmakelaars zijn de foto’s geen leidraad, veel verkopers willen de foto’s zelf maken. Vraag de internetmakelaar naar panden waar de makelaar voor de foto’s heeft gezorgd. De beste presentatie op Funda krijg je bij een NVM makelaar, die heeft toegang tot alle Funda extra’s en je kunt ook eventueel je woning te ruil zetten.
  7. Check de social media van de makelaar. Is hij aanwezig op Facebook, Twitter, Youtube en zijn de pagina’s en kanalen goed ingericht en met nieuws gevuld?. Deze aanwezigheid is tegenwoordig onontbeerlijk bij de verkoop van je huis.

Bij een full service makelaar uitzoeken
Is er een klik? Voelt het goed, ziet het bedrijf er goed uit, klinken de mensen vriendelijk? Kan de makelaar mijn huis met enthousiasme tonen aan kijkers? (Tip: Ga eens zelf een paar huizen bekijken met de makelaar die je op het oog hebt en ervaar zelf of hij een woning enthousiast presenteert!). Is de makelaar actief? Heeft hij een plan en is hij duidelijk over de te nemen stappen? Is de vergoeding inclusief BTW?

Bij een internetmakelaar uitzoeken
Wat krijg ik precies voor mijn geld? Is de koopakte echt helemaal inbegrepen? Zijn de onderhandelingen inbegrepen? Wie doet wat? Zijn de vergoedingen inclusief BTW? Maak de juiste afweging, ga niet over één nacht ijs en weet dat je waarschijnlijk een lange relatie aangaat met je makelaar, dus zoek er eentje die in alle opzichten bij je past.

Let op het energielabel
Zoals gezegd is het voor een extra hoge hypotheek noodzakelijk om een duurzaam huis met een goed woninglabel te kopen. Denk dan niet aan een label E of D maar kies voor een label A woning. Doorgaans met zonnepanelen en een warmtepomp. Of kies voor een nieuwbouwproject waarbij deze energiebesparende maatregelen in het huis worden toegepast. Energiedeskundigen van energielabelprijzen.nl kunnen daarbij adviseren.