Tips voor beter magazijnbeheer

E-commerce verandert in hoog tempo de online omgeving in België. In 2017 had 21% van de Belgische bedrijven al een webshop, volgens cijfers van Eurostat. Ook de online consumptie neemt toe. Volgens BeCommerce werden vorig jaar 86,5 miljoen online aankopen gedaan. Ook de B2B-markt is niet inbegrepen!

 Hoe krijg je je producten snel van de fabrikant bij de eindklant? Efficiënt magazijnbeheerspeelt daarbij een belangrijke rol. Gebruik deze 10 tips om u te laten zien hoe u uw magazijn door de jaren heen superefficiënt kunt maken. Hierdoor kunt u binnen 24 uur dagelijks honderden bulkorders naar zeven Europese landen verzenden.

1. Selecteer een strategie op basis van het aantal zendingen per dag

De eerste les is waarschijnlijk niet verrassend. De grootte van uw bedrijf bepaalt uw strategie. Noteer eerst hoeveel bestellingen u elke dag moet verwerken.

2. Optimaliseer uw werkomgeving

Beperk het aantal zetten. Gebruik bijvoorbeeld magazijn labels om snel en eenvoudig producten te vinden en te identificeren. Als je dit duidelijk en logisch instelt, kun je elke pickroute soepel doorlopen. Efficiënt grote orders verplaatsen: Voorzien van transportbanden, heftrucks en pallettrucks in het magazijn om veel fysieke ongemakken voor medewerkers te voorkomen. Investeer in hoogwaardige apparatuur zoals barcodescanners, computerschermen en slimme magazijnbeheersystemen (WMS).  WMS onthoudt waar het juiste product is en voorkomt fouten gedurende het hele proces.

3. Verdeel het kamp in zones

Als je de opslagruimte niet goed gebruikt, kan de verwarring al snel te groot worden. Volg daarom onderstaande tips.

Zorg ervoor dat alle producten genummerd zijn en creëer een duidelijk pad dat uw medewerkers gemakkelijk naar het juiste product kan leiden. Definieer het magazijn visueel. Creëer bufferopslagzones, opslagruimtes, aankomst- en verzendzones en transportzones. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een signaaltape die op een muur of vloer kan worden bevestigd.

4. Automatiseer het verpakkingsproces

Als u meer dan 15 bestellingen per dag verpakt, is het de moeite waard om een ​​verpakkingsmachine te gebruiken. De machine maakt de afvullen zeer snel  en helpt om de verpakking gemakkelijk te sluiten.