RIB huren? Hier moet je op letten!

Wil je een RIB huren? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden. Een RIB is enorm handig als je werkzaamheden of klussen aan of op het water moet uitvoeren, want je hebt dan een betrouwbare, wendbare en soms snelle boot nodig. Afhankelijk van wat de werkzaamheden inhouden. De conventionele rubberboot biedt dan geen uitkomst en kan zelfs jouw werkzaamheden alleen maar lastiger maken. Een RIB is dan verreweg de beste keuze en in onze blog vertellen we waar je op moet letten als je er één wilt huren.

De Rigid Inflatable Boat of Rigid Hulled Inflatable Boat?

In je zoektocht kom je waarschijnlijk twee termen tegen. RIB en RHIB. Feitelijk zijn het dezelfde boten, maar in landen zoals de Verenigde Staten wordt de term RHIB vaker gebruikt. In Nederland wordt RIB juist vaker gebruikt. RIB staat voor Rigid Inflatable Boat en RHIB staat voor Rigid Hulled Inflatable Boat. Deze speciale motorboten zijn sterker beter dan rubberboten en dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat de bodem niet van rubber, maar van aluminium of hard polyester is gemaakt. Daarnaast zijn de romp en de tube een stuk steviger. 

Waarom een RIB huren?

Waarom zou je een RIB huren? Goede vraag en het antwoord is relatief simpel. Voor semi-professionele en professionele boottochten heb je in ieder geval een goede, stevige en vooral betrouwbare boot nodig. Een RIB biedt dan uitkomst en in te zetten bij uiteenlopende klussen en werkzaamheden aan of bij het water;

  • Toezicht & handhaving
  • Inspecties uitvoeren
  • Reddingsboot of stand-by boot
  • Het maken van foto- of filmopnamen
  • Toezicht en hulpverlening tijdens sportevenementen
  • Ondersteuning bij werkzaamheden aan bijvoorbeeld bruggen en rivieroevers

RIB huren en de keuzes die je kunt maken

Een gemiddeld verhuurbedrijf biedt verschillende soorten RIB’s aan. Wat betreft de kwaliteit is het vrijwel allemaal gelijkwaardig, maar je kunt bijvoorbeeld wel de lengte kiezen. Ga je met een groter gezelschap het water op om klussen en werkzaamheden te verrichten? Dan heb je zeker baat bij een grote boot. RIB’s zijn te huur van 5 tot wel 8 meter lang! Daarnaast kun je ook kiezen voor een boot met meer vermogen. Een snellere boot is bijvoorbeeld handig wanneer je bij een sportevenement hulpverlener bent en bij een eventueel ongeval binnen enkele seconde op de juiste plek moet zijn.  

Met of zonder schipper?

Nu wil je een RIB huren, maar je hebt geen vaarbewijs of een marifooncertificaat. Dan is het slimmer om een RIB met schipper te huren. Een schipper kan je helpen tijdens het uitvoeren van de klussen en de werkzaamheden en is dus in het bezit van de benodigde documenten. Wil je toch zelf varen? Dat kan, maar dan moet je dus wel in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs en marifoon certificaat. Welk vaarbewijs je nodig hebt is afhankelijk van de lengte van de boot en hoe snel deze gaat. Controleer dat eerst even voordat je een model kiest en een huurovereenkomst afsluit.