Klussen is de mens niet vreemd. Het is ook leuk om iets nieuws op te bouwen, een garageaanbouw die je bijvoorbeeld omtovert tot een tuinkamer. Of een doorbraak om boven van twee slaapkamertjes één grote te maken. Dat wordt dan wel even een troep. Want de meeste bouwprojectjes beginnen toch met sloopwerk. En voor je het weet heb je een hele bult afval in de tuin of op je oprit liggen. Een container lijkt dan je eerste bestelling te worden. Alleen mag je in veel gewone bouwcontainers geen puin meer kwijt. Daar heb je een speciale puincontainer voor nodig. Staat die er eenmaal, dan kun je die tijdens het karwei vullen. Maar is de klus voorbij en staat daar dan een container die nog niet eens halfgevuld is, dan doe je iets verkeerd. Je betaalt namelijk ook voor lege containerruimte het volle pond! Was nou maar op puinzakken overgegaan.
Puinzakken vergeleken met een puincontainer
Het is dan ook zaak van tevoren goed in te schatten hoeveel puin je krijgt na al je sloopwerkzaamheden. Dat is niet altijd de 3 of de 5 kubieke meter waarmee je een container vult. Stel dat je op 1 kubieke meter uitkomt. Dan ben je veel goedkoper uit als je met zakken werkt. Deze stevige bouwafvalzakken zijn gemaakt om materiaal van gewicht af te kunnen voeren. Die scheuren niet als je er steenbrokken in gooit.
Geld besparen met puinzakken
Elke puinzak kan snel 30 tot 50 kilo aan. Stel, je verwijdert voornamelijk beton. Dat is per kuub een dikke 2000 kilo. Dan heb je aan vijftig puinzakken dus meer dan genoeg. Dat ben je voor minder dan 30 euro klaar. Plus een paar ritjes naar de stort. En dat terwijl de huur van een kleine puincontainer tien keer zo duur gaat worden, tegen de 300 euro!
Goed scheiden is het halve werk
Puinzakken moeten behoorlijk veel gewicht kunnen houden. Echt scheur vaste zakken zijn van polypropyleen en zijn voorzien van een geweven structuur. Behalve beton en steen kun je er natuurlijk ook ander puin in kwijt. Denk aan ijzer, isolatiewol of hout. Asbest mag je er niet bij in doen. De afvoer van asbest moet via speciale asbestzakken. Het is overigens wel handig om je puin ook duurzaam te behandelen, dus per soort te gaan scheiden. Zo reserveer je een zak voor hout en een zak voor bijvoorbeeld dak afval. Handig als je op de puinstort daarna alles gaat dumpen.
De gewone afvalzak is geen goed alternatief
Er zijn altijd handige Harry’s die bedenken dat hun sloopafval net zo goed in een zwarte of blauwe supermarktzak kan. Gewoon iets minder in doen, scheelt toch snel 20 eurocenten per zak, nietwaar? Maar voor 10 euro minder kosten kom je dan wel van een koude kermis thuis. Want ook al doe je maar 10 kilo puin in zo’n zak, dan rekt en scheurt die alsnog zodra je er mee gaat sjouwen. Heb je al je puin weer op de grond liggen. Voor zwaar materiaal zijn alleen de puinzakken geschikt.
Ga naar deze website om direct te bestellen!