Ontslag tijdens ziekte, mag dat? Lees het hier!

Ben je al langere tijd ziek en weet je niet wanneer je aan het werk komt? In sommige gevallen komt de werkgever ermee dat deze je wil ontslaan. Maar mag dat zomaar? Of zijn daar regels voor? In dit blog bespreken we alles over ontslag tijdens ziekte.

Ziek en ontslagen, kan dat zo maar?

Het is een veel voorkomende situatie: zieke werknemers die worden overvallen met een ontslagvoorstel. Dit kan niet zomaar. Er geldt namelijk een ontslagbescherming bij ziekte. Toch proberen veel werknemers het gewoon. Hoe zit dat dan precies met die ontslagbescherming?

Ontslagbescherming bij ziekte

Wie zie is, is ook beschermd tegen ontslag. In het Burgerlijk Wetboek vind je een aantal ‘tijdens’ verboden. Tijdens ziekte is één van die opzegverboden. Wat dit precies inhoudt? De werkgever kan jouw arbeidsovereenkomst tijdens de eerste twee jaar van je ziekte niet opzeggen. Dit wordt ook wel de ontslagbescherming genoemd.

Wel zijn er een aantal uitzonderingen op het opzegverbod. Dit verbod is meestal niet van toepassing als je zelf met de opzegging instemt, als je op staande voet ontslagen wordt of als er sprake is van faillissement bij de werkgever.

Wanneer mag ontslag wel plaatsvinden bij ziekte?

Er zijn een aantal gevallen waarbij de ontslagbescherming niet geld. Hierboven las je al een aantal voorbeelden, maar er zijn er nog meer. Word je tijdens de proeftijd ziek? In de proeftijd kunnen beide partijen op elk moment van elkaar af. Je werkgever mag je in deze periode wel ontslaan terwijl je ziek bent geworden. Je ziekte mag echter niet de aanleiding van het ontslag zijn.

Een andere uitzondering kan worden gemaakt als er sprake is van werkweigering. Wil je niet meewerken aan redelijke instructies van je werkgever of de bedrijfsarts, gericht op re-integratie? Dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen.

Na afloop van twee jaar van je ziekte vervalt ook het opzegverbod. De werkgever kan dan het UWV vragen om een ontslagvergunning.

Wil je meer weten over ontslag tijdens ziekte? Kijk dan eens bij Juridisch Platform. Zij hebben veel informatie op hun website staan en kunnen je in persoonlijke situaties adviseren.