Hoe werkt kopen op afbetaling?

Kopen op afbetaling is populairder dan ooit tevoren. Dit is niet zo gek, want geld uitgeven doet bij iedereen altijd een beetje pijn. Hierdoor zijn veel mensen het shoppen als een negatieve activiteit. Om het kopen van goederen weer aantrekkelijker te maken is het kopen op afbetaling in het leven geroepen. Niet voor niets hoor je tegenwoordig overal de zin: ‘koop nu en betaal later’. Maar hoe werkt kopen op afbetaling nou precies? In deze blog leggen wij je dit haarfijn uit!

Van aankoop tot betaling

Heb je recent een mooie telefoon gezien? Dan begrijpen wij als geen ander dat je deze telefoon graag snel in je bezit wilt hebben. Toch hebben de meeste mensen hier niet voldoende budget voor, omdat het een grote uitgave is. Door te kiezen voor kopen op afbetaling is het mogelijk om het aankoopbedrag in termijnen te betalen. Dit betekent dat de telefoon gelijk jouw eigendom is, maar dat je niet in één keer het hele bedrag hoef te betalen. Voor veel mensen is dit ideaal voor bijvoorbeeld een auto, telefoon of computer. Inmiddels is kopen op afbetaling niet meer weg te denken uit onze samenleving en zijn er ontzettend veel webwinkels die deze mogelijkheid bieden.

Voordelen van kopen op afbetaling

Natuurlijk klinkt betalen in termijnen ontzettend aantrekkelijk. De overweging om een grote aankoop te doen is hierdoor een stuk gemakkelijker. Wanneer je deze week bijvoorbeeld nog die ene perfecte paar sneakers wilt kopen en niet wil wachten op je salaris, dan is het kopen op afbetaling een uitstekende keuze. Op deze manier kan je toch al genieten van jouw nieuwe schoenen om vervolgens iedere maand een vast bedrag te betalen aan de desbetreffende schoenenwinkel. Dit wordt door veel mensen gezien als het grootste voordeel van kopen op afbetaling.

Natuurlijk zijn er nadelen aan verbonden

Steeds meer mensen maken inmiddels gebruik van kopen op afbetaling. Toch brengt dit een groot nadeel met zich mee. Het kopen op afbetaling is namelijk een lening. Bij iedere aankoop die je met deze betaalmethode doet, betaal je de maximale toegestane rente. Dit kan soms oplopen tot 4%. Hierdoor is het kopen op afbetaling een dure lening. Wil je toch liever een nieuwe telefoon kopen, maar geen lening willen? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om achteraf te betalen. Hiermee krijg je veertien dagen de tijd om een bepaald product te betalen. Ideaal als je over een week al je loon krijgt!