Een zorgverzekering zelf regelen

Sinds jaar en dag weten we dat je in Nederland verplicht verzekerd moet zijn als we het hebben over een zorgverzekering. Dit wordt gedaan omdat alle zorgkosten gedekt moeten worden die je eventueel maakt in je leven. Ieder jaar is er ook weer een moment waarop je mag overstappen van de ene aanbieder naar de andere aanbieder. Tot aan je 18e jaar ben je gratis bij 1 van je ouders/verzorgers meeverzekerd maar vanaf je 18e moet deze verzekering helemaal op je eigen naam staan en ga je er dus ook voor betalen.

Uitzoeken welke de goedkoopste is

Het is goed om elke keer weer te kijken welke zorgverzekering voor jou de beste is. Op https://www.zorgverzekerinq.nl/zorgverzekering/goedkoopste/ kun je er een aantal vinden en vergelijken met elkaar. Het is namelijk zo dat de pakketten nogal eens verschillen van elkaar. Het is dus slim om goed te kijken wat er voor jou nodig is in je pakket.

Buiten dat het pakket kan verschillen is het ook zo dat het eigen risico kan verschillen van de ene verzekeraar met de andere verzekeraar. Het is dan vaak wel zo dat je dan een hogere maandelijkse premie betaald. Dit is eigenlijk alleen maar slim om te doen wanneer je zeker weet dat je eigenlijk amper tot niet gebruik gaat maken van je zorgverzekering.

Extra pakketten, is dat nodig?

Of het nodig is om een extra pakket af te sluiten bovenop je basispakket dat ligt er helemaal aan welke zorg jij nodig hebt. Ben je iemand die bijvoorbeeld veel gebruik maakt van een fysiotherapeut dan is het slim om een extra pakket af te sluiten waarin dit opgenomen is. Het is dus zeker niet vanzelfsprekend dat jouw pakket hetzelfde is als dat van je ouders, partner of kind. Je kunt het personaliseren naar eigen wensen.

Wie betaalt er meer, man of vrouw?

De pakketten voor mannen en vrouwen zijn hetzelfde. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt. Wel is het zo dat vrouwen meer gebruik maken van de zorgverzekering dan dat mannen dat doen. Dit komt omdat er vooral voor vrouwen tussen de 20 en de 50 jaar hogere gezondheidskosten zijn. Dit komt mede doordat de kosten van de zwangerschap maar ook van de bevalling vanzelfsprekend op rekening komen van de vrouw.

De volksgezondheid, hoe zit het ermee?

We zien allemaal dat de zorgkosten steeds hoger en hoger worden. Komt dit nu omdat het zo slecht gesteld is met de Volksgezondheid of heeft dat een andere reden? Een goed antwoord erop dat hebben we eigenlijk niet. De kosten worden inderdaad wel steeds hoger maar in tegenstelling tot vroeger leven we nu ook langer. Dit is deels de reden van de hogere kosten. Een andere reden is dat de techniek binnen de gezondheidszorg ook steeds beter wordt en dat moet natuurlijk betaald worden.

De conclusie

Kijk goed rond welke zorgverzekering bij jou past zodat jij de beste en de meest voordelige voor jezelf uit kunt zoeken. Het is natuurlijk zonde om te veel te betalen.