Als je eigenaar bent van een bedrijf wil je natuurlijk alles goed doen zodat niks fout kan gaan. Je wilt alles lekker in orde houden en alles ook goed doen zodat je omzet kan maken met je bedrijf. Daarnaast kan je natuurlijk ook je werknemers een fijne werkplek geven. Zo kan je ervoor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft en kan je jouw bedrijf laten draaien. Het kan natuurlijk zo zijn dat een werknemer het niet meer leuk vindt en deze moet natuurlijk een oplossing vinden. Zo kan het zijn dat die ander werk wilt en naar een andere baan wilt gaan. Je wilt als werkgever goed uit elkaar gaan met een werknemer zodat je niet in de problemen kan komen. Dit kan je doen met een vaststellingsovereenkomst, dit is een overeenkomst waar meerdere afspraken in staan over het ontslag. Het kan best moeilijk zijn om dit document te maken en kan je ook kijken naar een vaststellingsovereenkomst voorbeeld. Hierin kan je zien hoe je met moet opstellen en kan je er ook een idee van krijgen hoe je het moet doen. Op het internet kan je eenvoudig een vaststellingsovereenkomst voorbeeld vinden en kun je deze ook gebruiken. De inhoud is misschien iets wat je wilt veranderen omdat dit per bedrijf en per werknemer flink kan verschillen.
Inhoud van je vaststellingsovereenkomst
Ook moet je goed kijken naar de inhoud van je vaststellingsovereenkomst. Als je deze krijgt als werknemer kunnen hier dingen in staan die niet kloppen. Als je deze dan tekent kan dit hele nare gevolgen hebben die je niet wilt hebben. Daarom moet je goed kijken naar de inhoud en moet je kijken of alles ook echt klopt. Zo moet je kijken naar bijvoorbeeld het opzegtermijn, maar moet je ook kijken naar een transitievergoeding. Je bent namelijk onder contract en als jouw werkgever je weg wil hebben moet hij jou een vergoeding betalen. Ook staat hier veel meer informatie over zoals geheimhouding. Daarnaast kan het zijn dat er informatie in staat over de eigendommen van het bedrijf. Zo kan het zijn dat je bepaalde dingen terug moet brengen zoals een bedrijfsauto.
Juridisch advies
Als je niet zeker weet of je vaststellingsovereenkomst klopt moet je hem niet tekenen. Dit komt doordat jij hier niet veel verstand in hebt, maar andere wel. Zo kan je op het internet eenvoudig een bedrijf vinden die hier heel ervaren in is en je ook goed kan helpen. Deze mensen hebben al heel veel van deze overeenkomsten gezien en weten ook precies waar ze moeten kijken. Zo werken ze voor de belangen van de werknemer, maar ook zeker voor de werkgever. Ze zorgen er vooral voor dat je als werknemer en werkgever goed uit elkaar kan gaan zonder al te veel problemen.