Een incassobureau, je hebt er liever niet mee te maken!

Wanneer je jouw facturen niet betaald, dan krijg je te maken met een incassobureau. Zo’n bedrijf werkt in opdracht van een ander bedrijf waar jij een rekening open hebt staan. In sommige gevallen zal het een vergeten betaling zijn, maar in andere gevallen gaat het om moedwillig niet willen betalen van een factuur. De reden kan zijn dat je geen geld hebt of dat je met het bedrijf in onmin bent over de geleverde producten of diensten. In dit artikel lees je tips over hoe je met een incassobureau om moet gaan. 

Wanneer wordt een incassobureau ingeschakeld?

Een incassobureau wordt vaak automatisch ingeschakeld. Het bedrijf kiest er niet voor om jou een incassobureau op je dak te sturen. Simpelweg door de factuur niet te betalen en herinneringen te negeren of te missen, zal een incassobureau bij je langskomen. Wanneer zo’n bedrijf is ingeschakeld kom je met fors hogere kosten te zitten. Je wilt dit dus te allen tijde voorkomen. Wanneer je een factuur niet wilt of kan betalen, negeer deze dan niet maar ga direct met het bedrijf waar jij geld aan verschuldigd bent in gesprek. Doe dit schriftelijk zodat je later bewijs hebt. Bellen over een klacht is geen reden om niet je factuur te betalen. Een goede “paper trail” van e-mails, WhatsApp berichten of brieven kan je later helpen om jouw zaak, waarom je niet wilt betalen, kracht bij te zetten.

Wat als je nog steeds niet betaald?

Een incassobureau kan niet bij jouw rekening of inbreken in jouw huis. Dit betekent dat jouw schuld open blijft staan. Een incassobureau kan wel stappen ondernemen om de rekening te vereffenen, ze kunnen hiervoor naar de rechtbank gaan. De kosten zullen hiermee gigantisch gaan stijgen. Naast de kosten van het incassobureau betaal je dan ook kosten aan een advocaat en aan de rechtbank. Bovendien moet je rente betalen over het openstaande bedrag. Kortom, die ene factuur die je niet betaald zal dramatisch beginnen te stijgen. Uiteindelijk kan een rechter dwingen dat je betaald. 

Schuldhulpsanering

Voor de meeste mensen zijn oplopende schulden geen prettige gedachte. Hou daarom goed contact met schuldeisers en incassobureaus en overleg wat wel mogelijk is. Vaak willen ze een regelingtreffen door middel van deelbetalingen of gedeeltelijke kwijtschelding. Kun je zelf niet dit soort gesprekken voeren of zit je te diep in de schulden? Ook dan is je kop in het zand steken de slechtste oplossing. Een incassobureau zal namelijk niet zomaar de strijd opgeven. Ga naar je gemeente of naar een juridisch loket om schuldhulpsanering aan te vragen. Dit is voor de meeste mensen dé weg om uit de schulden te komen en hun leven weer op te pakken. 

Incassobureaus zijn streng maar vriendelijk

Wanneer jij een bedrijf hebt en kampt met slecht betalende debiteuren, schakel dan een incassobureau in. Bezoek het bedrijf die je wilt inschakelen en bepaald of ze goed zijn. Je wilt een incassobureau die streng maar vriendelijk is, die jouw klantrelaties goed kan houden en toch het geld kan ophalen. Hierin is Incassonet een hele goede keuze.