Bedrijfsovername financieren

Het financieren van een bedrijfsovername kan op meerdere manieren. Het meest gemakkelijk is natuurlijk met je eigen vermogen de overname betalen. Dat is niet altijd mogelijk. Dan is het een optie om geld te lenen bij de bank voor de overname. Bijvoorbeeld met een microkrediet of een andere lening. Je zou geld kunnen inzamelen met een crowdfunding actie om je bedrijfsovername te financieren. Dat zijn de meest gangbare financieringsmogelijkheden, maar er zijn nog meer opties voor het financieren van een bedrijfsovername. Bijvoorbeeld een achtergestelde lening of afspraken over winstrecht.

Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Degene die het bedrijf verkoopt, gaat er dan mee akkoord dat deze als laatste terugbetaald wordt wanneer er sprake is van een faillissement. Dat betekent dat je veel vertrouwen krijgt van de verkopende partij. Soms combineer je een lening bij de bank met een lening bij de verkoper. De bank ziet die achtergestelde lening dan als een positief teken voor jouw succes als overnemende partij van het bedrijf. Bovendien krijgt de bank als eerste of een van de eersten betaald mocht het bedrijf toch failliet gaan.

Winstrecht

Een andere mogelijkheid voor het financieren van een bedrijfsovername heeft ook betrekking op de verkoper. Je kunt met de verkopende partij, of dit nu een persoon of bedrijf is, afspraken maken over de winst bijvoorbeeld. Je betaalt de verkopende partij wat je op dat moment kunt betalen voor de overname, en financiert de rest in de komende jaren door een deel van je winst over te dragen aan de verkopende partij, totdat je het volledige bedrag hebt afbetaald voor de bedrijfsovername.

Eenmanszaak, vof, cv of maatschap overnemen

In sommige gevallen kun je samen met de verkoper of verkopers een vof oprichten. Dat staat voor vennootschap onder firma. Daarmee ben je mede-eigenaar. Je maakt samen afspraken over hoeveel van de winst je overdraagt aan de verkoper. De verkoper kan ook meer geld uit het gezamenlijk bedrijf halen ten opzichte van zijn of haar winst om zijn of haar aandeel in het bedrijf steeds kleiner te maken. Soms kun je ook een commanditaire vennootschap (cv) of maatschap beginnen.

Bv overnemen

Bij het overnemen van een bv kun je een activa/passivatransactie of aandelentransactie gebruiken als financiering. In de eerste vorm bepaal je wat er wel en niet bij de overname van het bedrijf hoort en wat je moet betalen voor de onderdelen die je wel overneemt. Een aandelentransactie houdt in dat je de aandelen overneemt die te maken hebben met rechten en verplichtingen. Dit zijn dus ook schulden.

Op FinaForte.nl lees je meer over financieringsmogelijkheden voor bedrijven.