3 tips om het administratieve proces te verbeteren

Voor veel bedrijven zorgt de administratie die het bedrijf bij moet houden voor een grote werkdruk. Er zijn veel oorzaken van deze grote hoeveelheid administratie. Klik hier of lees verder voor een paar goede tips die dit kunnen vergemakkelijken! 

Zorg ervoor dat je geen dubbel werk doet

Er zijn vaak verschillende soorten administratie die een bedrijf bijhoudt, waar nogal eens overlap tussen plaats kan vinden. Zo kan een personeelsadministratie nauw verwant zijn met de administratie die nodig is voor de uitbetaling van salarissen. Het administratieve proces kan aanzienlijk worden verbeterd door goed te kijken naar de mate van overlap die tussen deze processen te vinden is. Daar valt immers efficiente te winnen: al het werk dat dubbel gedaan wordt is in feite overbodig. Er zijn veel verschillende manieren om deze optimalisatie voor elkaar te krijgen. Kijk daarom vooral goed naar de specifieke administratieve werkzaamheden die binnen jouw bedrijf plaatsvinden! 

Verkrijg een duidelijk beeld van het gehele proces

Daarop aansluitend kan het ontzettend in je voordeel werken om een duidelijk en helder beeld te creëren van het hele administratieve proces dat je bedrijf doorloopt voor bepaalde handelingen, zoals het uitbetalen van werknemers en het verwerken van orders. Door dit proces van begin tot eind in kaart te brengen ontstaat namelijk een duidelijk overzicht dat anders lastig te bereiken is. Vanuit dit overzicht kun je gaan kijken op welke manieren je efficiënter kunt gaan werken. Misschien heeft een bepaald proces stappen die eigenlijk toch een beetje overbodig zijn, of overlappen bepaalde taken in het proces dusdanig dat deze onder één stap kunnen worden geschaard. Ook herinrichtingen van het proces kunnen vanuit dit perspectief een stuk makkelijker op touw worden gezet. Dat is dus zeker het proberen waard! 

Ga op zoek naar een goede boekhouder

Zelfs wanneer je de vorige twee tips hebt gevolgd kan het echter nog steeds goed dat de hoeveelheid administratie te veel tijd in beslag neemt. Daarom kan het, zeker voor bedrijven die te maken hebben met veel verschillende soorten administratie, een goed idee zijn om in zee te gaan met een goede boekhouder. Door hun jarenlange ervaring met dit soort processen weten zij namelijk precies waar de winst te behalen valt. Ook zorgt dit ervoor dat je veel tijd overhoudt om te besteden aan zaken die echt belangrijk zijn. Lees hier meer en neem dus vooral snel een kijkje naar de mogelijkheden!